Halkomäki: Jumalaiset omenavartalot kisaavat!

Taas olisi aika pitää hiukan missikisoja!

Miss Omena 2014 pyörähtää käyntiin kohtsilleen, kandidaatteina nämä söpöläiset:

 

 

Kilpailijatar numero 1: Omena Pirkka Royal Gala TAVIS

kilohinta 2,40€

Kilpailijatar numero 2: Omena Pirkka Royal Gala LUOMU 

kilohinta 2,99€

Nelihenkinen tuomaristo teki ankaraa pohdintatyötä ja raakkasi omput paremmuusjärjestykseen. Kokonsa puolesta kilpailun voittaisi selvästi kilpailijatar nro 1. Mutta siihen sen meriitit sitten jäivätkin, valitettavasti. Maku oli vaisu ja pliisu, mutta kuitenkin ihan mukiinmenevän syötävä. Kilpailijatar nro 2 puolestaan häikäisi makeudellaan, mehukkuudellaan ja voimakkailla aromeillaan. Kertakaikkisen herkullinen! Kilpasiskoaan pienempi koko ei tässä tapauksessa haitannut mitenkään kun maku oli niin tyrmäävä!

Luomua tulee suosittua aina kun se vaan mahtuu kilohintansa puolesta kipurajojen sisäpuolelle. Tässä tapauksessa kilohinta on tavalliseen nähden mielestäni tosi pieni, ei edes kirpaise! Näihin luomuomenoihin törmäsin meidän vanhan kuntakeskuksen K-kaupassa, jossa ne olivat hedelmähyllyssä muiden omenalaatikoiden ohessa. Kokeilin ja ihastuin. Prismastakin löysin vastaavia luomuna ja tosi herkullisia olivat. Tein vertailevaa tutkimusta myös tavispäärynän ja luomupäärynän kesken, niissä aivan sama lopputulos; luomu oli hiukan pienempää mutta maku oli huomattavasti parempi. Kilohinnassa tosin oli enemmän eroa kuin omenoilla.

Monissa kaupoissa luomutuotteet ovat hujan hajan ties missä, vaikka niiden pitäisi olla joko selkeästi omana osastonaan tai sitten vastaavien tuotteiden seurassa paraatipaikoilla. Ei niitä kiireessä muuten huomaa eikä ehdi etsiskellä. Mutta bongailehan näitä kauppareissulla! Jos sulla on luomuneitsyys vielä korkkaamatta niin näistä omenoista on helppoa ja edullista aloittaa. Älä pelkää, ei kertakokeilusta vielä tule ekohipin mainetta!

 

ps. Valitse mukaasi vain sellaiset kivikovat omenat, ne on rapeita ja ihania, omenoita parhaassa iässä!

 

2 kommenttia artikkeliin “Halkomäki: Jumalaiset omenavartalot kisaavat!”
 1. avatar Heikki Jokipii sanoo:

  Suostuisitko sokkotestiin asiassa. Eli luomun ja tavanomaisen makuvertailussa.

  Olemme sivustollamme kertoneet amerikkalaisesta tutkimuksesta, jossa luomuruoan maku arvioitiin parhaaksi. Vaikka koehenkilöiden sitä tietämättä kaikki maistettavat näytteet olivat täysin samaa ruokaa.

  H.J.

  Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa – Turvattu Luonto ry
  http://tuottavamaa.org

  • avatar Kyllikit sanoo:

   Hei! Kiitos kommentistasi!
   Sokkotestit vasta mukavia ovat, niin kuin tämä epävirallinen omenapläjäyskin! 🙂 Ero omenoiden aromissa/makeudessa oli kyllä huikean suuri, eikä se ”tavisomppukaan” huono ollut vaikka hävisi selkeästi. Eron löysi sokkona ja ilman.

   Luomusta voisi puhua vaikka kuinka paljon. Lyhyesti tiivistettynä minulle se on ennen kaikkea valinta puhtauden puolesta ihmistä ja ympäristöä ajatellen, ja harvoin makukaan on ollut pettymys. Luomusta olen käyttänyt lähinnä porkkanoita, sipuleita, perunoita,salaatteja, omenoita, päärynöitä, mansikkaa, banaaneja, jauhoja, kaurahiutaleita, maitoa, jogurtteja, soijatuotteita, piimää, leipää, lihaa, kananmunia ym. Raaka-aineiden makuun vaikuttavat monet tekijät, ja todella monet tavistuotteetkin ovat erittäin herkullisia. Vastaavasti luomun puoleltakin voi löytyä pettymyksiä. Näitä omenoita kohta parin kuukauden ajan rouskutelleena mieleeni muistuu vain muutama vetisempi yksilö. Joskus loppusyksystä luomuporkkanoista on niin ikään löytynyt jo parhaan makunsa menettäneitä yksilöitä. Liian kauan kaupassa muhineet tuoretuotteet menettävät myös nopeasti parhaan teränsä ja muuttuvat kitkeriksi tms.

   Lähinnä ostan ruokien vaaka-aineita, en niinkään valmiita luomuruokia. En myöskään koskaan ole tehnyt vertailua luomuraaka-aineista valmistetun ruuan ja tavallisista aineista valmistetun ruuan välillä. Valmiissa ruuassa tosi hyvät raaka-aineet ovat kaiken perusta, mutta lopputuloksessa kokki hoitaa sen suurimman osan. Ja toisaalta, makuasioista ei voi kiistellä! 🙂

   Mieluisimpia raaka-aineita minun keittiössäni ovat kuitenkin itse kasvatetut tai ystävien puutarhasta saadut vihannekset, juurekset ja hedelmät. Niissä maistuu ripaus hikeä, paljon rakkautta ja luonnonmukaisen hoidon takaama hidas kasvu. On makeutta ja aromeja! 🙂

   H

Jätä kommentti